Skruvat Arkimedes – skruven

En skruv använder samma princip som det lutande planet. Om man vrider runt det lutande planet många gånger får man en skruv. Ju kortare det är mellan gängorna desto lättare blir skruven att skruva i, men det tar längre tid. Å här kommer ju återigen mekanikens gyllene regel ”det man vinner i kraft, förlorar man i väg”.

skruv2

Man har hittat skruvar vid utgrävningen av staden Pompeji i Italien som begravdes i aska 79 e.Kr.

skruv8

I dessa sammanhang kan man inte låta bli att nämna den kanske störste matematikern, vetenskapsmannen och ingenjören, av dem alla; Arkimedes.

Arkimedes föddes 287 f.Kr. i hamnstaden Syrakusa på Sicilien. Han utbildades i Alexandria i Egypten och det var under tiden där som han byggde och presenterade Arkimedes skruv. Arkimedes skruv är en populär pumpanordning i stora delar av världen eftersom det är en enkel och billig konstruktion, med stor kapacitet men med få delar som kan gå sönder. Den kräver inte heller att vattnet ska vara rent, vilket de flesta andra pumptyper gör.

skruv10
Bild från svenska Huseby bruk.

Arkimedes är också känd för Arkimedes princip som beskriver den kraft som påverkar ett föremål som sänks ner i en vätska. Arkimedes bodde sedan och verkade i den lilla hamnstad där han var född. När han dog var dock staden belägrad av romarna. Som jag har berättat i ett tidigare inlägg sägs det också att Arkimedes satte eld på romarnas båtar med hjälp av speglar. Det sägs att också att han byggt anordningar som lyfte upp deras båtar i luften.

Arkimedes räknade bland annat också på pi. Han förklarade också bland annat hävstångens princip. Man kan inte annat än att imponeras av hans CV.

En annan anekdot som berättas om Arkimedes, är om kung Hieron av Syrakusa som bad Arkimedes om hjälp för att mäta guldhalten i en krona. Lösningen på problemet kom till honom då han steg i sitt bad och såg hur vattnet svämmade över. Genom att mäta vattnet som runnit över när ett föremål placerades i karet kunde han mäta dess volym. Enligt traditionen sprang han därefter naken genom gatorna ropande den berömda frasen ”Heureka! – Jag har funnit det”.

Wikipedia

skruv6

Försökte också göra ett experiment med eleverna om skruvar. Måste väl villigt erkänna att det blev en flopp :o).. En kork är nämligen för mjuk, så det måste finnas bättre experiment för att visa skruvens princip. Men den finns HÄR!

skruv11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.