Karlssons nothus…

”’Jag har frågat Karlsson om han är ett påhitt…’ ’Vad sa Karlsson då’, frågade mamma. ’Han sa, att om han hade varit ett påhitt så hade han varit världens bästa påhitt. Men nu är han händelsevis inte det.’, sa Lillebror.”

– Astrid Lindgren –

karlsson6

I huset där Karlsson bor finns fyra våningar (eller fler om man vill). Där bor familjen Notelin. Det är en familj, som tycker mycket om att sjunga och spela.

Pappan heter HALV-ARD i förnamn. Han är stor och har långa ben och tar långa steg när han går. Han har alltid vita skor på sig och håller alltid dem rena och snygga.

Mamma har fått en gulligt smeknamn av pappa. Han sa en gång:”Du går så nätt och vackert, det är som en fjäril kom och svävade”. Därför fick hon heta FJÄRILA.

Storasyster FJÄRLAhar vuxit i fatt mamma, och dom är helt lika. Dom går båda med lätta steg och har alltid svarta skor. Dom hinner med att ta två steg medan pappa bara tagit ett, men han har ju så långa ben.

I den här familjen så finns det något ganska ovanligt. Vet du kanske vad det kan vara? Jo, det är nämligen så att dom har fyrlingar. Det är fyra ungar som är lika gamla, ja som tvillingar fast fyra, istället för två. Dessa fyra är familjens SM-ÅTTING-AR. Det är två flickor LOTTA och TOTTA och två pojkar OTTO och MÅTTE, ja han heter Mårten förstås. Dom har jättekul tillsammans och hoppar och springer för jämnan. Snabbt ska det gå. Dom kan visst aldrig vara stilla. Småttingarna har också svarta skor.

Så har familjen en katt också. En stor, vit och mjuk katt. Han heter HEL-GE och han är väldigt lat. Han ligger mest och dåsar hela dagarna. Aldrig har han bråttom.

Hel-ge bor på första våningen och han har hela den för sig själv. Pappa Halv-ard bor på våning två, med två rum.

Mamma Fjär-ila och Fjär-la bor på tredje våningen, med fyra rum.

Sm-åtting-arna på översta våningen som har åtta rum.

Nu ska vi se vem det är som har smugit sig ut till kylskåpet för  att ta sig lite mellanmål.

(Spela t.ex. halvnoter = pappa HALV-ARD)

Fortsätt att lek på detta sättet med resten av familjemedlemmarna.

karlsson7

karlsson8

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.