Hjulet

Vi vet väldigt lite om när, var och hur hjulet först började användas. En av de hittills äldsta kända avbildningarna av en vagn med hjul är från ca 3500 f.Kr.

hjul7

Hjulet kan också användas som ett maskinelement. Kugghjulet, samt drejskivan med sitt svänghjul är exempel på detta. Drejskivan har funnits i många årtusenden och mycket talar för att det var inom krukmakarkonsten, och inte för transporter, som hjulet först började användas.

hjul5

Hjulet kan betraktas som en roterande hävstång. Hjulaxeln blir då vridningspunkten. Man kan väl ändå lugn påstå att hjulet är bland världens största uppfinningar. Vi passade på att läsa detta tema samtidigt som vi läste om Förr i tiden eller Att vara barn för hundra år sedan. Å, då blir det ju extra kul att låta eleverna fundera på äldre maskiner som tar hjulet till hjälp. En del av dem, eller ganska många förresten, är nog ganska okända och kanske inte det första de kommer att tänka på. Men då får man hjälpa tanken lite på traven.

 

Vi gjorde också några laborationer, eller experiment (HÄR), exempelvis…

hjul22

 

Vill du ha ett programtips kan jag åter igen rekommendera Labba med Beppe Singer, finns på UR – skola, avsnittet som heter Full rulle.

hjul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.