Den magiska dörrens dikt…

Så här när julen står för dörren passar denna diktform alldeles utmärkt. Alldeles i början av min lärarbana arbetade jag med en fantastisk lärare. Han har lärt mig allt jag kan, nästan, när det kommer till svenskämnet. Han älskade dikter och det har jag också kommit att göra. Jag vet att han pratade mycket om en speciell bok Till dig en blå tussilago av Lars Wolf, och nu långt senare har jag insett att de flesta diktupplägg kommer från just denna underbara bok. Några varianter är lite justerade under åren, men idéerna och inspirationen kommer härifrån. Läs den, det är mitt tips!

Jag brukade passa på att träna på våra sinnen ihop med att vi skrev dikter… Jag tyckte också att det var kul att ta fram lite olika bilder på gamla (eller nya, fast speciella) dörrar.

magisk dörr3

Formen för dikten är enkel..

Jag öppnar en dörr en ser…

Jag öppnar en dörr och hör…

Jag öppnar en dörr och känner doften av…

Jag öppnar en dörr och känner smaken av..

Jag öppnar en dörr och känner…

Jag öppnar en dörr och vet att snart är det jul!

Sen är det ju fritt att blanda sinnena så att det passar bra i dikten…

När jag gjorde dikten med ettor valde jag att bara använda tre sinnen.

magisk dörr

Så här kan det bli till exempel..

magisk dörr2

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.