Larvigt läge…

När vi hade ettor sist funderade vi ganska mycket på hur man skulle kunna variera handmotorikträningen så att den inte bara handlade om att forma bokstäverna, vilket givetvis är en stor del, men för att träna ytterligare utan att eleverna dör av tristess. Vi kom på att vi kunde använda mandalas för att sitta och ta det lugnt en stund, men ändå träna på något. Behöver jag säga att dessa tillfällen blev omåttligt populära…

läget3läget6

Nu i veckan har vi på mitt nuvarande jobb, en Öppen Förskola, planerat för ett temaområde ”Det rör sig”. Då handlar det ju om yngre barn, och vi kom på att vi skulle göra en bana för en larv som skulle ta sig från punkt A till B med hjälp av en magnet. Larven gjorde vi av en piprensare. Magneten får man dra på baksidan av pappret.

läget5

Men då slog det mig att den här banan skulle ju kunna vara ett utmärkt redskap i skolans värld också. När barnet kämpar på för att få larven att följa banan är det ju också ett sätt att träna handmotoriken och handledens rörelse.

Det är också ett sätt att träna riktningsord upp, ner, mot eller från (Pippi eller Emil, eller vem det nu kan vara) eller kanske till och med höger och vänster :0)

läget4

Vi valde att ha med kända bokfigurer som gör det lätt att tala om åt vilket håll larven ska gå om man arbetar två och två och hjälps åt. Då får det ena barnet sitta på framsidan av pappret och förklara och det andra på baksidan och styra magneten…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.