Mozart och varianterna!

Ibland kopplade jag ihop musiklektionerna med de olika teman som vi arbetade med, ibland blev det helt fristående lektioner. Här kommer en lektion som jag både använt som temalektion och fristående. När jag använde den som tema var det ihop med folksagor, och att samma saga finns i många olika varianter.

Wolfgang Amadeus Mozart, denne store kompositör har också en spännande historia. Kort och intensiv…

mozart5mozart6mozart7mozart8mozart9

Powerpointen hittar du här

Mozart skrev ju alltså en rad musikstycken, och ett av dem som är speciellt roligt att presentera för eleverna är Ah, vous dirai-je maman (KV 265). Jag brukade berätta om Mozart och sedan låta eleverna lyssna på dessa tolv variationer av samma korta barnvisa, utan att förklara särskilt mycket mer än så.. Vill du lyssna finns ett YouTube-klipp HÄR!

Ihop med detta brukade jag också leka ”doobidoo-leken” remsan. Det vill säga att jag hade tagit ut en strof ut kända barnvisor, delade in eleverna i två lag och lät dem sedan tävla om att komma på vilka låtar det handlade om. Hade jag en riktig tävlingsgrupp brukade jag låta dem skriva på papper och sedan få samma chans till poäng, eftersom det annars tenderade bli uppror…

mozart12

Vill du ha förslag på remsor finns det HÄR!

mozart10

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.