En romersk aureus…

Känslan är obeskrivlig! Att följa sin dröm är spännande. Å, nu är den här! Nu finns den andra boken om Leo, Sigrid och arkeologen Ove i nätbokhandlarna Adlibris, Bokus eller Akademibokhandeln

Den andra boken innehåller lite mer fakta än den första boken, vilket jag förstås tycker är roligt, som den historienörd jag är :o)… I varje bok löser Sigrid och Leo också ett litet mysterium. Det beror på att dessa berättelser från början var ett sambete mellan SO och svenskämnet, och vi använde mysteriedelen mer på svenskan.

En romersk aureus är ett guldmynt som tillverkades under en kortare period under Romarrikets era. De är gjorda i nästan rent guld och några få har påträffats här i Sverige.

En bild av den romerska aureus som hittades i Kullerstad. Det är en kopia av kejsar Tetricus II:s aureus, men det som är spännande är att kopian är samtida med originalen. Bilden kommer från skriften Fornvännen.

Denna bok berättar om resor, båtar, mynt och runskrift under järnåldern.

Eftersom eleverna får möta arkeologen Ove, kommer de att få möta historien från ett annat ”håll” än man tidigare presenterat forntiden. Eller i alla fall valde jag oftast att läsa forntiden från istiden och framåt. Här blir det tvärtom. En arkeolog möter ju historien från det som ligger närmast i tiden och forskar sig bakåt. Min plan är att skriva fyra böcker om järnåldern, innan jag går vidare till bronsåldern. Vi får väl se hur det går…

Tänkte också ge er ett litet smakprov på några sidor….

Så här kan historieberättelsen se ut…

aureus 8

aureus 9

Å, så ett litet exempel på hur mysteriet beskrivs…

aureus 10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.