Bröderna Dalton

När jag arbetade med ljud tog jag hjälp av lite seriefigurer i uppstarten. Eleverna fick höra historien om de riktiga bröderna Dalton och ihop med det gav jag dem några dilemman att klura på. Ibland kan det vara bra att ge eleverna lite tid att tänka, att inte behöva svara på frågorna direkt. Det ger även dem som tar lite längre tid på sig chansen att vara med i diskussionen.

När jag berättat färdigt historien fick eleverna vara med också spåna om svaren. Vi skrev upp alla alternativ på tavlan och sen fick de helt enkelt välja de svar de tyckte verkade rimligast. De skrev dem på ett arbetsblad, somvi sparade för att kunna kolla senare om vi fortfarande tyckte att svaren var rimliga när vi lärt oss mer om ljud.

dalton 27

BRÖDERNA DALTON

Bröderna Dalton finns med i serien om Lucky Luke. I verkligheten var bröderna Dalton en stor syskonskara med femton barn. Pappan hette Lewis Dalton och var ägde en saloon. Deras mamma hette Adeline Younger. Hon var faster till bankrånarna Cole, James och Bob Younger som hängde ihop med den ökände Jesse James.

Den äldsta brodern Dalton hette Frank och han var sheriff.

När Frank dog blev hans yngre bröder Grat, Bob och Emmett också sheriffer. Men någonstans gick det fel. De började begå brott vid sidan om. Deras bror Jack var också med när de bildade sin liga. De började sprida skräck i vilda western.

De första åren ägnade sig ligan nästan bara åt tågrån. Vid ett tillfälle arresterades Grat, men lyckades fly igenom ett tågfönster under transporten till fängelset.

dalton 17

Bankrånarna la örat mot rälsen och kunde på så sätt höra att tåget var på väg, långt innan det hördes i luften. På så sätt var de förberedda. Men hur kommer det sig att det var så?

Bob Dalton tröttnade så småningom på tågrånen. Han ville utföra något som folk skulle göra honom megakänd. Bob ska ha uttryckt att han ville ”beat anything Jesse James ever did”. Detta resulterade i planeringen av två bankrån som skulle utföras samtidigt, dessutom mitt på ljusa dagen.

dalton 26

Den 5 oktober 1892 planerade Dalton-ligan att råna två banker i Coffeyville i Kansas. Fem förklädda ligamedlemmar red in i Coffeyville den dagen: Grat Dalton, Bob Dalton, Emmett Dalton och två kompisar Dick Broadwell och Bill Powers. Bob var som vanligt den som hade tagit befälet.

Medlemmarna var förklädda när de klev in på bankerna, men de hade redan blivit igenkända av stadens innevånare. Flera stadsbor beväpnade sig och väntade utanför på rånarna. Det blev skottlossning och Grat Dalton, Bob Dalton, Dick Broadwell och Bill Powers dödades. Emmett Dalton träffades av också, av hela 23 skott, men överlevde.

På den tiden fanns ju inga larm men tittar man på actionfilmer idag skyddas alltid värdefulla saker av laserstrålar. Varför går larmet när man går genom strålarna? Fungerar det med ljud också?

dalton 16

Emmett Dalton var den ende som överlevde denna bankkupp och han hamnade i fängelse.

Det sägs att fångar kunde kommunicera eller prata med varandra genom att knacka på vattenrören. Kan det vara möjligt att det hördes genom de tjocka fängelseväggarna?

 dalton 8

Efter 15 år släpptes Emmett. Då gifte han sig med sin ungdomskärlek och levde laglydig resten av sitt liv.

PS HÄR finns berättelsen som powerpoint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.