Är det flyt att de flyter?

I läroplanen (Lgr 11) står det  ”Eleven beskriver vad några olika föremål är tillverkade av för material och hur de kan sorteras”.  I undervisningsmålen får man förklarat att det handlar om  ämnets utseende, ledningsförmåga, magnetiska förmåga och om det flyter eller sjunker.

Det blev till temaområdet Är det flyt att de flyter?

Eleverna får möta den ökände piraten Svartskägg som härjade i Karibien i början av 1700-talet. Han var stor, grym, orädd och skäckinjagande. Dränkte hampasnöre i syra och flätade in i håret. När det var dags för drabbning tände han på dem så röken stod som ett moln omkring honom. Hans sjörövarbana blev dock kortvarig, bara två år. Han seglade runt i ett stort, pampigt skepp som han döpt till Queen Anne´s revenge. Det sägs att han var en mästare på att gömma skatter. Folk letar fortfarande efter dem. En gång lär han ha lämnat sin fru på en ö för att vakta en skatt, när hans förföljare kom för nära. Men han hämtade varken frun eller skatten, så hon vaktar den än. Denna gång kastar han dock skatten i havet. Men hur går egentligen det?

Ja, sen är det ju bara för eleverna att försöka kasta skatten i vatten för att se vad som händer?

Just nu pågår bärning av Svartskäggs skepp. Och när kanonerna åter såg dagens ljus kunde man konstatera att de troligen var tillverkade i Sverige. Hur coolt är inte det?

Vill du ha alla dessa lektionsplaneringar så hittar du dem i min dropbox. Klicka på länken nedan så hittar du dem förhoppningsvis där.

https://www.dropbox.com/sh/znyj6cz1862wl5a/AAATTsNil4Vj99DEpB4Zzt2ja?dl=0

Man kan ju också roa sig med att jämföra filmen Pirates of the Caribbean med historien om Svartskägg. Det finns en hel del likheter, men också en del skillnader. Tyvärr är filmen rekommenderad från 11 år så man kan inte visa den på lågstadiet.

Det finns också en hel del i texten att diskutera kring ”Vad menar författaren..?”. Är det sanning när det står ”det sägs att…” och ”det berättas också om…”. Ja, det kan man ju fundera på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.